Ρωτήστε μια φιλόλογο

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία αναφορικά με τα φιλολογικά ζητήματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της καρτέλας Στοιχεία επικοινωνίας . Οι ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις θα δημοσιεύονται στην παρούσα καρτέλα.

  • Τί σημαίνει carpe diem; (Θανάσης, Καλαμάτα)

Είναι λατινική φράση και σημαίνει “άδραξε τη μέρα”. Προέρχεται από τις “Ωδές” του Οράτιου.  Σε ένα από τα ποιήματά του, ένας από τους ομιλητητές υπογραμμίζει πως η ζωή είναι μικρή και ότι ο καιρός περνά γρήγορα. Απώτερος στόχος του είναι να παρακινήσει τον ακροατή του – συχνά παρουσιάζεται ως παρθένα απρόθυμη να μεταβάλλει την κατάστασή της- να χαρεί, όσο μπορεί, τις απολαύσεις του παρόντος. Η φράση αυτή μαρτυρά τη βαθιά λύπη που προέρχεται από την έντονη αντίθεση μεταξύ του εφήμερου και του αναπόφευκτου θανάτου.

  • Τί είναι το γερούνδιο; (Λεωνίδας, Αθήνα)

Πολύ συχνά, ο όρος “γερούνδιο” χρησιμοποιείται παράλληλα με την έννοια της “μετοχής”.  Ωστόσο, οι δυο όροι διαφέρουν μεταξύ τους στο εξής: Η μετοχή είναι ένας γραμματικός όρος και αναφέρεται σε μια λέξη η οποία προέρχεται από ένα ρήμα και χρησιμοποιείται ως επίθετο (π.χ. το τεντωμένο σχοινί). Στον αντίποδα,  το γερούνδιο, ναι μεν προέρχεται και αυτο από ένα ρήμα, αλλά χρησιμοποιείται ως όνομα π.χ. στα αγγλικά “Smoking is forbidden” (απαγορεύεται το κάπνισμα) και όχι ως επίθετο.

  • Τί είναι τα προχειριστικά ρήματα; (Ειρήνη, Καρδίτσα)

Ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στα ρήματα τα οποία δηλώνουν “εκλογή”. Τέτοια είναι τα εκλέγω, εκλέγομαι, χειροτονούμαι, τυχαίνω, διορίζω-ομαι κ.ά. .

  • Μπαίνει ή όχι κόμμα στο […] μια ευχή και, […] στην παρακάτω πρόταση “Η Ερμιόνη έκανε μέσα της μια ευχή και, πριν προλάβει καλά- καλά το πεφταστέρι να σβήσει στη γη, είδε […]” (Γενοβέφα)

Το και πριν από το κόμμα είναι δόκιμο όταν παρεμβάλλεται δευτερεύουσα πρόταση. Συνεπώς, η πρόταση πρέπει να μείνει ως έχει.

Advertisements